Зателефонуйте нам:
+38 (096) 43 65 942

Гречаний віскі

Гречаний віскі

Гречаний віскі

Не секрет, що традиційною сировиною для виготовлення віскі є ячмінь. Американці ж виробляють свій віскі – бурбон – з кукурудзи, японський віскі отримують із суміші проса, кукурудзи та рису. Оригінали-французи теж внесли свою лепту в злаковому бумі і винайшли віскі із простої гречаної крупи. Так-так, вам не почулося! Звідки раптом така любов до цієї культури, запитаєте Ви. Все просто: гречка – це символ провінції Бретань, розташованої на північному заході Франції, там її вирощують ще з 15 століття. Цариця полів, годувальниця, одним словом! Цей злак добре себе почуває на бретонських кислих рунтах, а самі бретонці називають її «чорної пшеницею». Ось і вирішили не обмежуватися лише кашею, а робити з неї ще й віскі.
На сьогоднішній день Франція, окрім як законодавиця мод, є ще й рекордсменом за кількістю виробництва вина в світі. До тепер елітні французькі вина – це еталон якості. А тепер, як виявилося, французьким може бути ще й віскі. І поки тривають баталії між Шотландією та Ірландією за першість у винаході цього напою, Франція, маючи свій «секретик» у вигляді основи для віскі, зайняла окрему нішу у виробництві свого оригінального міцного ароматного напою. 

При виробництві віскі французи дотримуються класичної схеми, проходячи процеси осолодження та перегонки збродилого гречаного сусла. До того ж, для дистиляції використовують не колону, а тільки мідний апарат, який за формою нагадує знаменитий португальський аламбік. Аби віскі став істинно французьким, його витримують у французьких (ну звичайно ж!) дубових діжках. Завдяки чарівним діжкам з пористої деревини (відбирають лише найкращі!), напій з гречки отримує чудовий смак, колір і аромат.

Рідкісний і дорогий сорт гречаного віскі «Eddu», що вирізняється вишуканим смаком, запахом з нотками дуба, ванілі, квітів, тонким фруктовим присмаком, практично не реально придбати у пересічному магазині, оскільки кількість напою вельми обмежена, а в спеціалізованих алкомаркетах ціна за пляшку цього віскі стартує від 55 євро.

Тому якщо Ви не маєте можливості зробити віскі-тур по Європі, спробуйте себе у ролі винороба. Мідні комплектуючі до Вашого (навіть найпростішого) самогонного апарату, а також спеціальні дріжджі можна придбати в нашому інтернет-магазині, та й гречана крупа – зовсім не стратегічний продукт і її з легкістю можна знайти в кожному продуктовому кіоску. Дубові діжки з успіхом можна замінити дубовими чіпсами (тріскою). 

Вдалих експериментів!
А ми Вам підкажемо рецепт домашнього «Eddu».

4 кг гречки (крупа, січка, борошно будь-якого обсмажування)
1,3кг неферментованого солоду
21л води
2 кг цукру (аби вихід був побільше!)
пачка дріжджів для віскі

В цілому технологія приготування самогону з гречки не відрізняється від класичної схеми отримання інших зернових дистилятів. Крупу залити частиною води і закип’ятити. Проварити до розбухання. Накрити кришкою і залишити до падіння температури до 70 градусів. Внести солод, розмішати. Підтримувати температуру на рівні 63-65 °C протягом 2-х годин. Можна просто утеплити каструлю ковдрою і залишити на ніч. Вилити в ферментер холодну воду, що залишилася, додати осолоджену кашу, цукор, все перемішати. Якщо температура не перевищує 30°C, всипати дріжджі, перемішати вміст і поставити бродити під гідрозатвор.
Коли гречана брага збродить, злити її з осаду, інакше залишки каші пригорять при нагріванні, зіпсувавши смак. Перший раз перегнати брагу на максимальній швидкості без поділу на фракції. Закінчити відбір при падінні міцності в струї нижче 25-30%. Визначити вміст чистого спирту (абсолютного спирту) в отриманому дистилляті – обсяг в літрах помножити на міцність в процентах і розділити на 100. Розбавити гречаний самогон водою до 18-20%. Зробити повторну перегонку. Перші 10-12% виходу від кількості чистого спирту – “голови” – вилити. Вібирати «тіло» до падіння міцності в струї нижче 45%. Одержаний дистилят розбавити водою до 40-45 градусів, розлити в скляні ємності, додати дубову тріску і настоювати декілька тижнів. Після настоювання на щепі отримаємо гречаний віскі – якісний і оригінальний домашній міцний напій, який не викликає похмілля і приємно дивує неповторним смаком, ароматом і собівартістю.