Зателефонуйте нам:
+38 (096) 43 65 942
+38 (050) 53 45 434

Освітлення браги

Освітлення браги

Освітлення браги

Ви – початківець самогонщик, і тільки пізнаєте всі тонкощі й нюанси цієї непростої справи? Тоді і Ви запитаєте, навіщо освітлювати брагу перед перегонкою, витрачати час і сили на подібні дії та маніпуляції, якщо цілком можна обійтися і без них. Варто більш детально розібратися в причинах і наслідках, щоб точно дізнатися, чи потрібно освітлювати брагу перед перегонкою, а вони є і цілком вагомі.

А справа ось в чому: в складі браги, навіть коли вона повністю вибродила і стала готова до дистиляції, часто залишаються дріжджі, які не перебродили. Вони мають властивість осідати на дно посудини, оскільки є важчими за воду. Потрапляючи в перегінний куб, ці грибки починають пригоряти до днища, надаючи самогону огидний нудотний запах і неприємний смак. Саме для того, щоб позбутися від подібної проблеми, і потрібно освітлити брагу, тобто очистити її перед тим, як приступати до перегонці.

Варто звернути увагу, що є методи і способи, які підходять виключно для освітлення зерновий і цукрової браги, а для фруктової вони будуть агресивними, знищивши початковий аромат і присмак фруктів або ягід.

Освітлення браги холодом (дегазація)

Оскільки дріжджі є живими мікроорганізмами, грибками, які при різкому зниженні температури значно уповільнюють свою активність, від чого можуть навіть впасти в сплячку або загинути, має сенс скористатися охолодженням як природним механізмом освітлення браги перед перегонкою. Заодно ми здійснимо і дегазацію розчину – видалимо залишки вуглекислоти з рідини, щоб в кубі не створювалося додатковий зайвий тиск. Тут все просто – посудину з бражкою потрібно винести в холодне і темне місце, наприклад, в літній час це може бути льох або підвал, де температура не піднімається вище 12 С °, а також не опускається нижче 0 градусів. Брагу спершу потрібно залишити на годину, потім ретельно все перемішати кілька хвилин, після чого дати затору вистоятися ще години 3-4. За цей час дріжджі замруть, а рідину можна буде злити і переганяти. Однак тут потрібно бути гранично уважним, оскільки в деяких умовах, наприклад, при низькій міцності браги, вона може скиснути, після чого відновити її не вийде.

  • Освітлення браги каркаде
    Особлива кислотність заварених пелюсток суданської троянди (гібіскуса) дозволяє застосовувати їх для освітлення браги перед відправкою її в куб. Цей спосіб підійде для зернових і цукрових заторів, однак для більш ніжних фруктових заквасок він буде надмірно жорстким і позбавить кінцевий продукт яскравого запаху і характерного присмаку, що небажано.

На 10 літрів браги потрібно взяти близько 70 грамів сухих пелюсток гібіскуса – досить багато, щоб створити кислотне середовище і приготувати з них відвар (700мл води на кожні 70гр квітів). Кип’ятити вариво потрібно протягом трьох-п’яти хвилин, після чого його залишити остудити до 25-30 С ° .Виліии відвар суданської троянди в ємність з брагою і все ретельно перемішати. Залишити бражку до остаточного очищення доведеться приблизно на добу, після чого ви побачите, наскільки якісно випав осад. Рідина набуває яскравий кривавий відтінок, але цього лякатися не варто, на колір самогону це аж ніяк не вплине. Після того, як ви зіллєте брагу з осаду, її можна відразу відправляти на дистиляцію.

Такий метод найкраще підходить для міцної зернової сировини, оскільки передбачає глибоке очищення складників. Також використовують для освітлення і цукрової браги. З розрахунку по 1 столовій ложці бентоніту на кожні 10 літрів браги, візьміть по 0,5 літра гарячої води і розмішайте все так, щоб вийшла абсолютно однорідна кашка. Далі бентоніт з водою повинен набрякнути, на це йому буде потрібно приблизно три-чотири години часу. Безпосередньо перед застосуванням бентоніт з водою потрібно ще раз перемішати і влити в брагу, зробивши в ній воронку шляхом розкручування рідини мішалкою. Всього за кілька годин очищення браги буде повністю закінчено і результат вас обов’язково вразить. Проте краще не поспішати, оскільки цей сорбент може допомогти також позбутися від основної маси різних суспензій і навіть сивушних масел, якщо залишити його робити свою справу на добу. Після цього бражку потрібно акуратно злити і можна переганяти.

  • Освітлення браги желатином

Для більш делікатного та ніжного очищення фруктового або ягідного затору, краще підійде освітлення його желатином, який являє собою лагідний спосіб. Порошок желатину вартує зовсім недорого та й для домашнього застосування він найбільш ефективний. На кожні 10 літрів рідини береться по 2 грами желатину. Відповідну кількість гранул заливають водою з розрахунку по склянці (200 грамів) на кожен 1 грам желатину. Настояти желатин на воді потрібно не менше доби, щоб він добре набряк, інакше потрібного ефекту ви не отримаєте. Далі зливають трохи браги, розводять нею желатин, поки він повністю не розпуститься, після чого все це вливають в основну ємність. Процес осадження домішок, сивушних масел, а також залишків дріжджів триватиме довше, ніж в попередніх методах, приблизно три-чотири доби, але буває і менше. Як тільки ви побачите, що на дні утворився густий осад, а брага стала прозорою, можна зливати рідину в куб.

  • Освітлення браги молоком

Це один з найшвидших та найефективніших способів здійснити очистку браги. На кожні 10л браги потрібно взяти 1л магазинного молока з найменшим відсотком жиру. Молоко вилити в брагу, і вже за декілька годин осад випаде білими пластівцями. Злити рідину через декілька шарів марлі.

  • Освітлення браги содою

На 10 л браги беруть 10 г соди (харчової або кальцинованої) і 10 мл води.Розвести соду водою, вилити в брагу. Гарненько перемішати, почекати чверть години. Збовтати рідину, відправити на півдоби в прохолоду. Зцідити брагу через фільтр.