Зателефонуйте нам:
+38 (096) 43 65 942
+38 (050) 53 45 434

Картопляний самогон (Kartoffel schnaps)

Картопляний самогон (Kartoffel schnaps)

Картопляний самогон (Kartoffel schnaps)

Незабаром літо, поля засадили, достигає молода картопля … А Ваш льох все ще завалений старою картоплею, що проростає? Можна, звичайно, дозволити їй згнити. Але якщо совість не дозволяє зробити таку наругу, і до того ж є трохи часу, то можна дати плоду друге життя.
Отже, картопля – це не тільки фрі, пюре і деруни, але ще і міцний спиртний напій, історія якого сягає в середньовіччя.
На жаль, досвід і обладнання винокурів тих років були низькими, тому якість їхнього дистиляту (шнапсу) теж залишала бажати кращого, і  щороку приготування напою йшло на спад. До того ж низький вміст крохмалю (в середньому 20%) в самій сировині не додає оптимізму і сучасним самогонникам. Звичайно, картопля – однозначно не найкраща сировина для самогоноваріння. Однак світовий досвід – поляків, скандинавів, американців, ірландців – показує, що хорошу картопляну горілку приготувати можна.

Для довідки: в 2010р на каліфорнійському чемпіонаті міцних напоїв першість завоювала не російська, і навіть не польська горілка, а англійська. Більшість з 30 суддів-дегустаторів, наосліп пробували зразки продукції, вибрали саме англійську Chase, яку – на відміну від інших горілок, що виготовляються алкогольними гігантами на величезних автоматизованих виробництвах – роблять вручну, на фермі, крім того- з картоплі. Отже, не Боги горщики обпалюють!

Від самого винокура, а також рецепту успіх залежить не менше, ніж від вихідної сировини.

Оскільки картопля не володіє характерним ароматом, який бажано зберігати, значить при розробці рецепту треба концентрувати увагу на чистоті, м’якості, легкості пиття майбутнього напою. Висока спіртуозність при перегонці, використання міді для усунення сірчаних сполук з неприємним запахом (яких в картоплі величезна кількість), коректний поділ на фракції (“голів” буде більше, ніж на солоді або цукрі) тощо. Звичайно, оптимальний спосіб – це ректифікація. У кого ж немає рекколони, варто зосередитися на проміжному очищенні продукту.

Картопляний самогон – це, перш за все, виклик досвідченому винокуру, а гідний результат – нагорода.
Для розщеплення крохмалю, що міститься в бульбах картоплі, можна використовувати або солод, або ферменти. Солод, звичайно ж, збагатить картопляний дистилят зерновими ароматами. Однак використання ферментів значно спростить процес приготування затору.

Трохи арифметики для правильної пропорції. 5 кг картоплі замінюють 1 кг цукру. Солоду при цьому потрібно 7: 1 (на 7 кг картоплі 1 кг солоду). Гідромодуль для картоплі 1:0,5 (на 1 кг півлітри води), для солоду 1: 4 (води 4 частини). Для отримання більшого виходу можна додати цукор, тоді на кожен 1 кілограм додається ще 4 л води.

  • Пропонуємо вам «збірний» рецепт картопляного шнапсу. Ретельно вимити 15 кг картоплі, обрізати гниль та інші вади, додати 7-9 л води, щоб покривала бульби і зварити (необібрані) 1,5-2ч, після чого пом’яти. Залишити остигати, поки температура не впаде до 70-75градусов. Пюре витримується при цій температурі близько години. Внести подрібнений солод (2 кг), перемішати, накрити кришкою та укутати на годину-півтори. Оптимальна температура для осолодження – 63-65⁰С, не більше. Тим часом в ферментер налити 11-12л води, всипати 1-2 кг цукру (за бажанням), розмішати.
    Вилити туди картоплю з солодом. При температурі сусла нижче 30 градусів, внести дріжджі. Поставити брагу під гідрозатвор.
  • Польський виробник турбо дріжджів BIOWIN пропонує рецепт картопляного самогону з додаванням цукру і ферменту. Для приготування 25л сусла потрібно відварити 12 кг необібраної картоплі в 15л води. Коли картопля розвариться, подрібнити за допомогою блендера або потовкти. Додати 4 г альфа-амілази для розрідження (розвести у воді відповідно до інструкції на упаковці). Коли температура пюре опуститься до 30`C, всипати дріжджі TURBO POTATO. Через 15 хвилин ретельно перемішати, додати близько 3 кг цукру і поставити на бродіння на 3-5 днів. Після цього можна додати ще одну порцію цукру (приблизно 1-1,5 кг) і знову продовжити ферментацію.

Бродить брага з картоплі бурхливо і досить швидко – близько 3-5 днів. Перед перегонкою рекомендується відфільтрувати рідину від мезги за допомогою марлі. Отриману брагу відстояти до випадіння осаду, після чого відокремити і можна приступати до перегону.

Важливо: через надмірне піноутворення, наливати куб до половини!

При перегонці на спирт-сирець необхідно враховувати, що в картоплі міститься багато сірковмісних амінокислот, які негативно позначаються на смаку та ароматі майбутнього дистиляту. Тому при складанні перегінного обладнання бажано використовувати мідні комплектуючі. В ідеалі міцність отриманого спирту-сирцю, так званого першого погону, повинна бути на рівні 35-40% об.
Здійснюємо повторний перегін. Розведений до 20 градусів сирець знову заливаємо в перегінний куб. При мінімальному нагріві щедро відбираємо голови – не менше 10-13% від АС. Це пояснюється тим, що в картоплі міститься велика кількість синильної кислоти, яка в подальшому дає метиловий спирт.
Тепер потужність апарату можна трохи збільшити. Тіло відбираємо до 40⁰ в струї або до тих пір, поки самогон не почне неприємно пахнути.
Тепер готовий картопляний дистилят можна розвести до міцності горілки або зробити з нього аквавіт.
У будь-якому випадку, після розведення отриманий шнапс потрібно залишити відпочити на 2-3 тижні.