Спробувавши раз вино з ревеню, вам захочеться неодмінно зробити його ще! Дехто із поціновувачів вина навіть порівнює його із французьким сухим вином Шаблі.
Отже, крім начинки у солодких пирогах і пудингах, компоту і кисіля, цей фрукт гарно розкриває свої смакові властивості й у вині. Варто зауважити, що у їжу (і вино!) використовують лише черенки червоного чи блідо-зеленого кольору, обов’язково відрізаючи листя і коріння.
З розрахунку на 10-літрове відро, нам знадобиться:
- 6кг румбамбару/ревеня
- 2,5 кг цукру
- 3 банани/0.5кг полуниці або малини/апельсин (опціонально)
- дріжджі для вина – 2-3ч.л.
- піросульфіт калію – 2ч.л.
- пектолаза – 2ч.л.
- вода – 6-7л
Для початку потрібно добре вимити (простерилізувати) тару та інвентар, який будемо застосовувати при роботі з суслом. Стебла ревеню помити, не знімаючи шкірку, порізати на дрібні шматочки, додати цукор і пектолазу – все ретельно перемішати. Як варіант, можна урізноманітнити смак вина, додаючи банани або ягоди (малина, полуниця, смородина – навіть заморожені!), а також апельсин, попередньо вичавивши з нього сік у майбутнє вино. Прикрити кришкою і залишити на добу – пектин у фруктах поступово руйнується, вивільняючи максимальну кількість соку. На другий день закип’ятити невелику частину води і додати окріп (термообробка дозволяє позбутися трав’янистого присмаку майбутнього вина) до наших плодів, таким чином остаточно розчиняючи цукор. Також практикують для підвищення рівня таніну у вині, додати чашку міцного чорного чаю. Потім доливаємо прохолодної води до повного об’єму відра, залишаючи 5см від верху. Перемішуємо і додаємо дріжджі, розпорошуючи їх по поверхні рідини (темперетура сусла не перевищує 30″). Прикриваємо кришкою і залишаємо на 3-4 дні на бродіння. Після чого відфільтровуємо жмих через сито або за допомогою полотняного мішечка. Переливаємо рідину в бутль і закриваємо гідрозатвором на подальше бродіння. Ферментація займає тиждень-два. Коли бродіння вщухне і на дні бутля випаде щільний осад, пробуємо на смак – якщо вино занадто сухе, можна додати цукру, розчиненого у невеликій кількості води. Щоб остаточно зупинити дію дріжджів і убезпечити вино від бактерій, додаємо в бутль піросульфіт калію, ставимо під гідрозатвор. За добу, коли бродіння повністю зупиниться, зливаємо вино через трубочку (сифон), відділяючи від осаду, і залишаємо на освітлення і дозрівання. Процес освітлення можна прискорити, скориставшись очищувачем для вина. Щойно вино стане прозорим, можна розливати по пляшках для подальшоїдегустації або зберігання (піврічна витримка повністю розкриє усі смакові якості ревеню). Насолоджуйтесь!